Yhteystiedot

Juha Sivo
Sairakkalantie 461
16610 KÄRKÖLÄ
Puh. 0500 378178,
juha.sivo@phnet.fi

TAVOITAT PARHAITEN
PUHELIMESTA !

Vinkkejä heinänostajalle

Heinä on hevosen ruokinnan peruskivi ja tärkein asia hyvinvoinnissa.

Kun olet ostamassa heinää, kysy myyjältä:

analyysi:

Hyvä hevosheinä analysoidaan virallisesti hyväksytyssä tutkimuslaboratoriossa.

Ilman analyysiä heinä on automaattisesti 2. tai jopa 3. laatua.

viljelytoimista:

Miten pelto on lannoitettu? Typpilannoitus määrän täytyy olla vähintään 70kg/ha per sato, fosfori ja kalium määrät tulevat viljavuustutkimuksen mukaan. Käytännössä kumpaakin täytyy käyttää sopivien ravintoarvojen saavuttamiseksi.

niittoajankohta:

Säilöheinät hevosille tehdään:

1.sato kesäkuussa, 2. sato heinä-elokuun taitteessa ja 3. sato syyskuussa

Paras kuivaheinä tehdään kesä-heinäkuun vaihteessa. Odelma kuivaheinä tehdään yleensä elokuun puolivälissä. 

Toki sääolosuhteet vaikuttavat korjuuaikoihin, mutta nämä ovat parhaat mahdolliset ajakohdat jolloin pellolla pitäisi hevosheinää tehdä.

dsc_0713.jpg

Jos joku tarjoaa lannoittamatonta heinää, luonnonhoitopellon heinää, kesantoheinää, suojavyöhykeheinää tai hermannistaheinää ja vielä näitä muoviin käärittynä, niin KANNATTAA EHKÄ UNOHTAA KOKO JUTTU. Näin selviät mielipahalta ja huomattavasti pienemmillä eläinlääkärikuluilla.

Kuiva-aine on säilöheinässä tärkeä tieto, koska mitä enemmän heinässä on vettä, sitä enemmän joudut muuten samanlaista heinää hevoselle syöttämään. Hyvässä säilöheinässä on kuiva-aine noin 60-75%. Tällöin 120cm tyypillinen pyöröpaali painaa enintään 400 kg. Jos paino on enemmän kuiva-aineen osuus on pienempi, koska heinä on vettä kevyempää. Kun heinästä puristettaessa irtoaa nestettä, on kuiva-aine alle 50% ja jäätyy varmasti joka talvi. Hinnan täytyy olla tällöin todella halpa että niitä kannattaa harmikseen hankkia. Kuivan ja hyvän hygieenisen laadun omaavan säilöheinän tuottaminen on valitettavasti kallista ja ammattitaitoaa vaativaa. Myös säiden herralla on osuutensa hyvän heinän tuottamisessa.

dsc_5352.jpg


Paalin hinta

Kuiva- ja säilöheinäpaaleissa ovat lähes aina eri kokoja ja paalin hinta muodostuu painon mukaan. Paalin hintaa voi tiedustella vasta kun on tiedossa paalin paino, ravintoarvot ja säilöheinässä kuiva-aine.

Tänä päivänä kannattaa kiinnittää "trendikkään" sokerin lisäksi huomiota D-arvoon. Alhainen D-arvo on usein todettu aiheuttavan vastaoireita.

 Hyvää ei saa halvalla

Kun kokonaispaketti on heinäntuottajalla kunnossa,

ei hinta voi mitenkään olla halvin

-eikä sen tarvitsekaan olla.