Yhteystiedot

Juha Sivo
Sairakkalantie 461
16610 KÄRKÖLÄ
Puh. 0500 378178,
juha.sivo@phnet.fi

TAVOITAT PARHAITEN
PUHELIMESTA !

Tilan historia

Kokkosalon tila sijaitsee Päijät-Hämeessa Kärkölän kunnassa Maavehmaan kylässä. Alue on kumpuilevaa Salpaus-Selän harjumaisemaa. Tilan isäntä Juha Sivo on viljellyt heinää koko ikänsä, sillä tilalla on tehty heinää eri menetelmillä jo vuodesta 1929 alkaen. Itsenäisenä viljelijänä Juha on toiminut 1988 lähtien. Ensimmäiset koneellisesti kuivatut myyntiin tehdyt "laatuheinät" valmistuivat 1994. Juha on yksi Etelä-Suomen laatuheinärenkaan perustajajäsenistä ja vuoden 2007 HEINÄMIES.

Heinämies

Kokkosalon tila

Juha Sivo: "Hevosheinää aloin vakavasti miettiä tuotantoon heti viljelyuran alkuvaiheessa maidontuotannon rinnalle. Syinä maatalouden yleinen surkea arvostus ja lähes kaikista elintarvikkeen raaka-aineista tuntui olevan ylituotantoa. Hyvälaatuisesta, silloin vain pölyttömästä ja homeettomasta, hevosheinästä tuntui olevan jatkuva puute. Heinän kaupankäyntikulttuuri näytti olevan vähintäänkin kyseenalaista. Joten jos kokeilisi uutta ASIAKASLÄHTÖISTÄ REHELLISTÄ HEINÄNTUOTANTOA niin menestys voisi olla taattu. "

laatuheinää...

" Heti kohta erilaisten latokuivurikokeilujen kautta oli pakko todeta ja viimeistään sadevuonna 1998 uskoa, että kuivan heinän teko suuremmassa mittakaavassa on tuhoontuomittu juttu Suomessa. Tätä ennenkin oli säilöheinää tehty jonkin verran ja jopa lehmien säilörehua hevosille koemielessä hyvällä menestyksellä syötetty. Vuodesta 1998 eteenpäin säilöheinä on ollut tilan päätuote ja tuotekehityksen ykkösjuttu." Sivo kertoo.
Heinätuotannon alkuvaiheissa laadun tärkein kriteeri oli jäätymättömyys, tänä päivänä panostetaan ravintoarvoihin (sokeri, valkuainen ja D-arvo) sekä käytön helppouteen. Tilalla tehtiin ensimmäiset 40kg piensäilöheinäpaalit 2000 -luvulle siirryttäessä. Innostajina olivat asiakkaat jotka halusivat syöttää säilöheinää pienissä paaleissa. Näiden pienien paalien ansiosta säilöheinän käyttö laajeni parin hevosen pikkutalleihinkin. Juha Sivo:"Teimme rajusti töitä tuotekehityksessä painottaen oikeaa sadon korjuuta ja säilöntää. Nyt parin hevosen omistajatkin voivat käyttää suurkanttipaaleja koska laadulla tehty paali säilyy avattuna hyvin. Pikkuisten säilöpaalien hinta olisi noussut käsityövaltaisuuden ja muovikulujen vuoksi yli kipukynnyksen."

Kanttipaalin tekoa

Alkuperäinen ajatus ASIAKASLÄHEISESTÄ heinäntuotannosta on tuottanut tulosta ja jo yli 20 vuotta pääelinkeino tilalla on ollut hevosrehujen tuotanto runsaalla sadalla hehtaarilla. Tilan päätuote on säilöheinä 250-400 kg suurkanttipaaleissa. Kuivaheinää tehdään latokuivattuna suurkanttipaaleissa ja pyöröpaaleissa .